Makedon Kulesi’nde asansörle zaman yolculuğu

Edirne Valisi Yunus Sezer, Makedon Kulesi’nin kentin önemli bir simgesi olduğunu vurgulayarak gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kentin Roma dönemine ait dört sur kulesinden biri olan Makedon Kulesi’nin 1870’li yıllarda saat eklenerek saat kulesi haline getirildiğini belirten Sezer, 1953 yılındaki depremde kısmi hasar gördüğünü dile getirdi.

Vali Sezer, kulede devam eden restorasyon çalışmalarına da değinerek şunları söyledi:

“Kule çevresindeki sur içi alanında kazı çalışmaları hızla devam ediyor. Her kazıda yeni keşifler yapılıyor. Son çalışmalarda bir şapel, bir seramik atölyesi ve bir buzhane ortaya çıkarıldı. Bu bölge, Roma, Bizans ve Osmanlı medeniyetlerine ait izleri barındırıyor.”

Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait izler taşıyan Makedon Kulesi, restorasyonun tamamlanmasının ardından arkeolojik gezi alanı olarak ziyaretçilere açılacak. Ayrıca Galata Kulesi’nde olduğu gibi kuleye ışıklandırma sistemi kurulacak ve içerisine asansör sistemi entegre edilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tarafından Sürdürülen Restorasyon Çalışmaları

2021’de başlatılan restorasyon çalışmalarının ikinci etabı devam ediyor. Kulede duvar ve zemin jeoradar çalışmaları yapılarak moloz taş duvar boşlukları enjeksiyon malzemesiyle güçlendiriliyor.

Arkeolojik alan ve kule ana yapısında eseri tehdit eden ot, bitki ve kökler temizlenerek orijinal derz ve harçlarla restore ediliyor. Ayrıca tehlike oluşturan elektrik hatları ve izinsiz eklentiler kaldırıldı.

Kazı çalışmaları sonucunda 10. yüzyıla ait şapel, Bizans seramik fırını, Osmanlı buzhanesi ve diğer çeşitli kalıntılar bulundu.

Makedon Kulesi’nin Tarihi ve Restorasyon Süreci

Roma İmparatoru Hadrianus tarafından 117-138 yılları arasında yaptırılan Makedon Kulesi, eski Edirne’yi çevreleyen surlar üzerinde yer alıyor ve bugüne kadar ayakta kalan nadir örneklerden biri.

Edirne Valisi Hacı İzzet Paşa’nın 1867 yılında eklediği ahşap katlar ve saatlerle “saat kulesi” olarak adlandırılan yapı, bir dönem yangın gözlem kulesi olarak da hizmet vermiştir. 1953 depreminde büyük hasar gören kule, ardışık katlar ve saat bölümü nedeniyle estetik açıdan eleştirilmiş ve yıkılmıştır. Kule, 1990’lı yıllarda restore edilmiş ve çevresinde arkeolojik kazılar gerçekleştirilmiştir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 yılında başlatılan “Edirne Eski Saat Kulesi Restorasyonu” projesi kapsamında çalışmalar sürdürülmektedir.

Related Posts

Türkiye’nin ilk hidrojen vadisinde hedef yeşil dönüşüm

Türkiye’nin ilk hidrojen vadisi olarak hayata geçirilen HYSouthMarmara Projesi, Türk üniversitelerinin aktif katılımıyla yeşil enerji dönüşümünde stratejik bir adım olarak öne çıkıyor. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Türk-Alman Üniversitesi’nin yürütücüsü olduğu projede, sanayiden tarıma, otomotivden enerjiye pek çok alanda kullanılmak üzere yıllık 500 ton yeşil hidrojen üretilecek.

ASKERLİK 3 AYA MI DÜŞÜYOR? Askerlik süresi kısalıyor mu, askerlik azalıyor mu? Gözler MSB resmi açıklamasında!

‘Askerlik 3 aya düşüyor’ iddiaları bazı sosyal medya ve haber sitelerinde yer alırken, askerlik süresi kısalıyor mu? gündeme geldi. Son günlerde askerlik süresinin kısaldığına dair ortaya atılan iddialar kafa karışıklığına neden oldu. 6 ay olan zorunlu askerlik hizmetinin 3 aya inip inmeyeceği merak konusu olurken, gözler de Milli Savunma Bakanlığı (MSB) resmi açıklamasına çevrildi. 2019 yılında yapılan değişiklik ile askerlik süreleri düzenlenmişti. Resmi Gazete’de askerlik süresiyle ilgili alınan karar yayımlanmıştı. Peki, askerlik süresi kaç ay? Askerlik süresi kısalıyor mu, 3 aya mı inecek? İşte, o iddialarla ilgili bilgiler.

Aralarında Hadise de var; Eurovision’un eski yarışmacılarından çağrı: EBU, soykırımcı İsrail’in işlediği suçları aklıyor

Aralarında Hadise de var; Eurovision’un eski yarışmacılarından çağrı: EBU, soykırımcı İsrail’in işlediği suçları aklıyor

İOKBS (BURSLULUK SINAVI) SONUÇ TARİHİ MEB | 2025 Bursluluk sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? İOKBS Bursluluk sınav sonuçları nasıl öğrenilir? Sonuç sorgulama ekranı bilgisi!

Bursluluk sınav sonuçları MEB.gov.tr için adayların gözü kulağı yapılacak resmi açıklamalara çevrildi. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı 27 Nisan 2025 tarihinde tamamlandı. 5, 6, 7, 8, Hazırlık Sınıfı, 9, 10, 11’inci Sınıfların katılım sağladığı İOKBS sonuçları puan hesaplamasında, her test için yanlış cevap sayısının üçte biri, doğru cevap sayısından çıkarılarak geçerli cevaplara karşılık gelen ham puanlar bulunacak. Böylece her öğrenci için dört ayrı ham puan hesaplanacak. Türkçe, matematik, fen bilimleri, sosyal bilgiler 2025 İOKBS netleri, MEB tarafından değerlendirilecek. Peki, bursluluk sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, nasıl öğrenilir? 2025 İOKBS sonuçları açıklandı mı? İşte, MEB 2025 bursluluk sınav sonuç tarihi ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

KPSS’de derece yaptı, yine de atanamadı: ’15 yılım gitti’

KPSS’de 74’üncü sıraya girmesine karşın atanması yapılmayan coğrafya öğretmeni Yasemin Kalkan isyan etti.

İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) sonuçları açıklandı mı? 2025 MEB İOKBS sınavı sonuçları ne zaman açıklanacak?

Bursluluk sınavı sonuç duyurusuna yönelik bekleyiş devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayımlanan 2025 sınav takvimiyle birlikte bursluluk sınavı sonuç tarihi de belli oldu. Peki, İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) sonuçları açıklandı mı? 2025 MEB İOKBS sınavı sonuçları ne zaman açıklanacak?