TURKOVAC Aşısı Proje Lideri Özdarendeli: ‘Aşı Kültürü Osmanlı’dan Geliyor’

Turkovac Aşısı Proje Lideri Prof. Dr. Aykut Özdarendeli: “Osmanlı’dan Gelen Aşı Kültürüyle Büyük Potansiyele Sahibiz”

Aşılama konusundaki farkındalığın artmasıyla ilerlemenin mümkün olduğunu belirten Turkovac Aşısı Proje Lideri Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Kayseri’de düzenlenen bir programda yaptığı konuşmada, “Osmanlı’dan gelip Cumhuriyet döneminde devam eden aşı kültürüne sahip olmuşuz” ifadesini kullandı.

Kayseri Üniversitesi (KAYÜ), İl Sağlık Müdürlüğü, Kayseri Aile Platformu, Sağlık ve Medeniyet Derneği ve Hekimhane Tıbbiyeli Gençler Kulübü tarafından gerçekleştirilen ‘Aşılar Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey’ adlı program, katılımcılardan büyük ilgi gördü. Programa, Kayseri İl Sağlık Müdürü Mehmet Erşan, KAYÜ Rektörü Kurtuluş Karamustafa ve diğer sağlık sektörü temsilcileri katıldı.

Aşıların gelişimi ve etkileri hakkında bilgi veren uzmanlar, Covid-19 aşısının güvenli olduğunu vurguladılar. ERÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve ERÜ Aşı Araştırmaları ve Geliştirmesi Enstitü Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, aşı konusundaki tarihi gerçeklerden ve Türkiye’nin aşı kültüründeki önemli yere vurgu yaptı.

Özdarendeli, “Osmanlı döneminden günümüze kadar devam eden bu kültür, ülkemizin aşı konusundaki potansiyelini ortaya koyuyor. Geçmişte ürettiğimiz çeşitli aşılarla adını duyurmuş bir ülke olmamıza rağmen, maalesef son yıllarda bu alandaki faaliyetlerimizi göremedik. Ancak son dönemde yürütülen projeler ve çalışmalarla bu eksiklik giderilmeye çalışılıyor. Aşıya verilen önem ve farkındalık arttıkça, ülkemizin aşı üretimi konusundaki potansiyelinin de artacağına inanıyorum” dedi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / EREN KAN – Genel

Related Posts

Uzmanından ‘güneş yanıkları yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor’ uyarısı

Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıklarının ciltte kalıcı hasarlara ve yıllar sonra ortaya çıkabilecek cilt kanserlerine neden olabileceğini belirterek, özellikle kısa tatillerde bronzlaşma çabasından kaçınılması gerektiği uyarısında bulundu.

Hormon tedavisine 21 yaş sınırı geldi: Gençlerde telafisi mümkün olmayan hasarların önüne geçecek düzenleme

Bilim Komisyonu tavsiye etti, Bakanlık uygulamaya koydu… Sağlık Bakanlığı, Bilim Komisyonu’nun tavsiye kararıyla önemli bir düzenlemeye imza attı. Cinsiyet hoşnutsuzluğu (disforisi) yaşayan bireylerde kullanılan ergenlik baskılayıcı ilaçlar ve hormon tedavileri artık 21 yaş altındaki kişilere uygulanamayacak.

Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Uzman: Çölyak Hastalığının tek tedavisi glütensiz beslenme

Dahiliye Uzmanı Op. Dr. Dündar Güngör, çölyak hastalığının tek tedavisi glütenden kaçınmak olduğunu belirterek, “Yumurta, et, balık, tavuk gibi gıdalar tüketilirse çölyak hastalığını büyük bir oranda tedavi edilmiş oluyor ve bağırsak sağlığına kavuşmaya başlıyor. Aynı zamanda glütenden her zaman uzak durulması gerekiyor” dedi.

Gençlerde Obezite Tırmanıyor!

TÜİK verilerine göre gençlerde obezite oranı son altı yılda yüzde 30’a yakın artış gösterdi.

Sağlık Bakanlığı’ndan “Yapay Zeka Destekli Ulusal Tarama Mamografisi Raporlama Sistemi”: Yüzde 90’a yakın başarı sağlandı!

Sağlık Bakanlığı’ndan “Yapay Zeka Destekli Ulusal Tarama Mamografisi Raporlama Sistemi”: Yüzde 90’a yakın başarı sağlandı!