Nanoteknolojide devrim: Mikroskobik su ayılarına dövme yaptılar

Nanoteknolojide Devrim: Mikroskobik Su Ayılarına Mikro Dövme Yapıldı!

Danimarka Teknik Üniversitesi’nden optik mühendisi Ding Zhao, “Bu teknolojiyle sadece tardigradlara değil, bakteriler gibi farklı canlılara da mikro desenler kazıyabiliyoruz” açıklamasında bulundu. Bu başarı, yaşayan organizmalar üzerinde yüksek çözünürlüklü desenler oluşturma yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Araştırmacılar, bu işlemi gerçekleştirebilmek için “buz litografisi” adı verilen bir tekniği uyarladı. Normalde yüzeylere elektron ışını ile desen kazınırken, doğrudan uygulanan ışın yüzeyde zarar ve kirlilik oluşturabiliyor. Ancak çok ince bir buz tabakası kullanılarak bu sorun önlenebiliyor ve 20 nanometreden küçük desenler oluşturulabiliyor.

Deneylerde, tardigradlar önce çevresel olumsuzluklara dayanmak için girdikleri “kriptobiyoz” durumuna sokuldu. Ardından, her biri karbon-kompozit bir kağıt üzerinde -143°C’ye kadar soğutulmuş bir vakum odasına yerleştirildi. Üzerlerine koruyucu bir anisole tabakası sürüldü ve elektron ışını ile mikro desenler oluşturuldu.

Isıtılıp tekrar canlandırılan tardigradların yüzde 40’ı işlemi sağ salim atlattı ve yeni mikro dövmeleriyle normal şekilde hareket etmeye devam etti. Üstelik, bu desenler gerilme, suya batırılma ve kurutma gibi koşullara rağmen vücutlarında kalmaya devam etti.

Araştırmacılar, buz litografisiyle canlı organizmalara zarar vermeden desen kazınabileceğini ilk kez başarıyla gösterdiklerini belirtti. Ancak tardigradların olağanüstü dayanıklılığı göz önünde bulundurulduğunda, diğer canlı türlerinin bu sürece aynı şekilde dayanamayabileceği de vurgulandı.

Bu yöntemin, özellikle yüksek stres direncine sahip ya da kriyoprezervasyon için uygun diğer organizmalarda da denenebileceği belirtiliyor. Bilim insanları, bu çalışmanın mikrobiyal algılama, biyomimetik cihazlar ve yaşayan mikrorobotlar gibi alanlarda yeni ufuklar açabileceğini ifade ediyor.

Related Posts

Evren simülasyon mu? Kütleçekimiyle uzmanların açıklamaları

İngiltere’nin Portsmouth Üniversitesi’nde görev yapan fizikçi Dr. Melvin Vopson, evrenin bir bilgisayar simülasyonu olabileceği yönündeki tartışmaları yeniden alevlendiren bir çalışma yayımladı. AIP Advances dergisinde yer alan makalesinde Vopson …

Kulaklık takmayı sevmeyenler dikkat! Koltuğa ses sistemi ekleyen cihaz

Ofis ve oyuncu koltuklarıyla uyumlu olan Clio duyuruldu. Kulaklık takmayı sevmeyenlere odaklanan bu cihaz THX Spatial Audio’yu desteklediği gibi 14 saate kadar pil ömrü sunuyor.

Türkiye’nin sosyal medya tablosu: O uygulama 58.4 milyon kişi ile zirvede

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’deki internet ve sosyal medya kullanımına dair çarpıcı verileri paylaştı. “Dijital 2025 Türkiye Raporu”na dayandırdığı açıklamasında, sosyal medya kullanıcı sayısının 58,5 milyona yükseldiğini belirtti.

Kayıp tektonik levha yeniden ortaya çıkıyor…

Utrecht Üniversitesi’nden jeologlar, on yılı aşkın süredir varlığı öngörülen “Pontus Plakası” adı verilen dev tektonik levhayı, manto tabakasındaki sıcaklık anomalileri ve geniş saha verilerini birleştirerek dijital ortamda yeniden ayağa kaldırdı.

140 milyon yılda sadece 1 saniye sapan ‘atom saati’ geliştirildi

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), şimdiye kadar geliştirilen en hassas atom saatlerinden birini tanıttı. Yeni saat, zamanı ölçmede referans alınacak düzeyde doğruluk sağlıyor.

Netflix yeni televizyon deneyimini tanıttı

Netflix, gelecek haftalarda üyeleriyle buluşturacağı ve tasarımının yanı sıra geliştirilmiş öneri ve arama sistemleriyle dikkati çeken yeni televizyon deneyimini duyurdu.