Diş eti çekiliyorsa kemik de eriyordur! Uzmanı açıkladı: Nedeni diş taşı

Diş eti çekilmesi ve sarılık

Diş etlerinde sarılık fark edildiğinde çekilme durumu yaşanabilir. Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, diş eti çekilmelerinin genellikle diş taşlarından kaynaklandığını belirtti. Diş taşı birikimi ile diş eti itilmesi meydana gelir. Ağız içinde bulunan kas bağlantıları da bu duruma sebep olabilir, çünkü bazen dişe yakın yerden bağlanarak dudak hareketleriyle diş etinin çekilmesine yol açabilir. Bu durumlarda frenektomi işlemi yapılarak kas bağlantısının alındığını ifade eden Güler, tırnak, kalem, anahtarlık gibi ürünleri ağıza sıkıştırma veya agresif diş fırçalama gibi alışkanlıkların da diş eti çekilmesine sebep olabileceğini ekledi. Diş normalde daha beyaz köktür, sarı renkli ise sarılık belirtisi olabilir ve bu durumda diş eti çekilmesi olabilir.

Diş eti çekilmesi ve kemik kaybı

Diş etinin yalnızca kendisinin çekilmediğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, diş eti ile kemik arasında her zaman belli bir mesafe bulunduğunu ifade etti. Bu nedenle, diş eti çekildiğinde kemik de erime göstermektedir. Kemikte bir erime olduğunda dişin kökünü tutan alveoller etkilenir ve diş sallanmaya başlar, zamanla çekilme ihtiyacı ortaya çıkabilir. Ayrıca, diş eti çekilmeleri olan dişlerde kök yüzeyi açıkta kaldığı için temizlenmesi zordur ve yemek artıklarının birikmesine yol açabilir. Bu durum, diş çürüklerinin oluşmasına neden olabilir.

Diş eti tedavisi ve önleme

Diş taşı birikimine bağlı diş eti çekilmelerinin altı ayda bir diş temizliği ile önlenebileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, ayrıca, frenulum veya bireysel ağız sağlığı alışkanlıklarından kaynaklanan diş eti çekilmelerinin tedavi edilmesi gerektiğini söyledi. Diş etinin eski konumuna getirilmesi her hastada uygulanamayabilir, ancak uygun durumlarda cerrahi müdahale ile diş etinin eski haline getirilebileceğini vurguladı.

Related Posts

Sahte bal tehlikesi: Gerçek ve sahteyi ayırt etmek için 3 yöntem

Bal, sofralarımızın vazgeçilmezi ve doğanın en değerli hediyelerinden biri, ancak son yıllarda taklit ve tağşiş ürünler artış gösteriyor. Uzmanlar, sahte ballarla gerçek balı ayırt etmenin sadece tadına bakarak mümkün olmadığını vurguluyor. Peki, gerçek bal nasıl anlaşılır? İşte, sahte balı tespit etmek için dikkat etmeniz gereken 3 altın kural ve güvenilir yöntemler…

Uzmanından ebeveynlere kritik uyarı: Hayati tehlike yaratabilir!

Astım ve benzeri kronik hastalıklarla mücadele eden çocuklar için ilaçların doğru kullanımı sandığınızdan daha önemli. Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu ve Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, çocuklarda doğru ilaç kullanımının hayat kurtarıcı olduğunu vurguladı.

Ankilozan Spondilit Farkındalığı İçin Yürüdüler!

Ankilozan spondilit en çok bel fıtığıyla karışıyor. Romatologlar ve hastalar ankilozan spondilit hastalığına dikkat çekmek için yürüdü

Havalar ısınıyor, sahte güneş kremlerine dikkat!

“Ürün takip sisteminde kayıtlı olup olmadığı sorgulanmalıdır”

Modern hayat uykumuzu kaçırıyor! Ekran kullanımının sınırlandırılması kritik öneme sahip

Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Tarık Mecit, uyumadan 1–2 saat önce ekran kullanımının sonlandırılmasının uyku kalitesi için son derece önemli olduğunu bildirdi.

Güzellik algısı değişti! Estetik yaptırırken bu hatalara düşmeyin

Instagram ve TikTok gibi sosyal medya platformları, günümüzde güzellik anlayışını köklü bir şekilde değiştirdi. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Nihal Üstün, toplumumuzda estetik yaptırmak isteyenlerin en sık düştüğü 5 hatayı anlattı.