Hindistan Pakistan çatıştı! Dünya diken üstünde… Nükleer güçler boğaz boğaza

“`html

Hindistan ve Pakistan Arasındaki Tansiyon Artıyor: Nükleer Güçler Çatışma Eşiğinde

22 Nisan’da, ihtilaflı Keşmir topraklarında düzenlenen terörist saldırıda 26 kişinin yaşamını yitirmesinin ardından Hindistan ve Pakistan arasında artan gerginlik, iki nükleer gücün karşı karşıya gelmesine yol açtı. Hindistan, geçtiğimiz gece Pakistan topraklarına ve Azad Keşmir bölgesine yönelik füzelerle saldırılarda bulundu. Pakistan, bu saldırılara karşılık vererek, çatışmanın tırmanmasına neden oldu. Şu anda gerilim bir nebze azalırken, İslamabad yönetiminin ordusuna “istediği zaman eyleme geçme yetkisi” vermesi endişeleri artırdı.

Saldırıların Hedefi: 9 Bölge

Hindistan ordusu, operasyonlarının başlangıcından sonra Pakistan ve Azad Keşmir’deki belirli “hedeflere” yönelik saldırılar başlattığını duyurdu. Yapılan resmi açıklamada, 9 bölgenin hedef alındığı belirtilerek “Pakistan’a ait askeri tesislerin vurulmadığı” bilgisi verildi. Dışişleri Bakanlığı Sekreteri Vikram Misri, Hindistan’a yönelik yeni saldırıların olabileceği yönünde istihbarat aldıklarını ve operasyonun “caydırma ve önleme” amaçlı yapıldığını duyurdu.

Fransız ve İngiliz Yapımı Füzeler Kullanıldı

Bazı Hint medya kaynaklarına göre, 25 dakika süren saldırıda Fransız üretimi Hammer güdümlü bombalar ve Fransız/İngiliz ortak yapımı “Scalp” seyir füzeleri kullanıldı. Pakistan ordusu ise, hava saldırılarında 31 kişinin hayatını kaybettiği ve 46 kişinin yaralandığını açıkladı. Ordu tarafından gelen bilgilere göre, birçok alana düşen füzeler cami ve sağlık kliniklerine zarar verdi; Bahawalpur Camisi’ne yapılan saldırıda kadınlar ve çocuklar dahil olmak üzere 13 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh, saldırıların amacının siviller değil, teröristleri hedef almak olduğunu savundu.

Pakistan’ın Karşılık Verdiği İddiası

Pakistan Hava Kuvvetleri, Hindistan’a ait beş jetin vurulduğunu duyurdu. Ayrıca, Pakistan’ın Hindistan ordusuna ait bir Rafale savaş uçağını düşürdüğü de öne sürüldü. Pakistan ordusunun, fiili sınır kontrol hattı boyunca topçu bombardımanları gerçekleştirdiği belirtilirken, bu saldırılarda Hindistan yönetimindeki Cammu Keşmir’de en az 15 kişinin hayatını kaybettiği, birçok yapının ciddi hasar gördüğü ve okulların kapatıldığı bildirildi. Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Hindistan’ın geri adım atmasını beklediğini fakat Pakistan’ın cesur bir ulus olduğunu hatırlatarak, Hindistan’ın beş savaş jetinin imha edildiğini duyurdu.

Askeri Yetkiler ve Cevaplar

Pakistan, Hindistan’ın maslahâtgüzarını Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri ile BM Güvenlik Konseyi Başkanı’nı Hindistan’ın “açık saldırganlığı” ile ilgili bilgilendirdi. Başbakan Şerif başkanlığındaki güvenlik konseyi toplantısından sonra yapılan açıklamalarda, Hindistan’ın saldırılarının “hayali terörist kampları” gerekçesiyle gerçekleştirildiği ve sivil altyapının kasıtlı olarak hedef alındığı ifade edildi. Hükümet, aynı zamanda silahlı kuvvetlere “istediği zaman ve şekilde” karşılık verme yetkisi verdiğini duyurdu.

İntikam Yeminleri ve Saldırı Adı

Başbakan Şerif, Hindistan’ın saldırıda 80 jet kullandığını belirtirken, “Hava kuvvetlerimiz her an hazır durumdaydı,” dedi. Hindistan’ın Bahawalpur’a düzenlediği saldırıda Ceyş-i Muhammed örgütü lideri Mevlana Mesud Ezher’in ailesinden 10 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, bu duruma yanıt verileceğini ifade etti.

Gerilimi Tırmandıran Sorular

  1. Pakistan ve Hindistan arasındaki anlaşmazlığın temel sebebi nedir? 1947’de İngiliz sömürgeciliğinin sona erdiği dönemde Hindistan ve Pakistan, Keşmir bölgesinin belirsizliğinden dolayı defalarca çatışma yaşadı.
  2. Keşmir’i kim kontrol ediyor? 1965 ve 1999 yıllarında iki ülke arasında olan savaşlar sonrasında, Keşmir’in bir kısmı iki tarafın kontrolünde kalmaya devam etmekte; ancak tamamı üzerinde hak iddiaları sürmektedir.
  3. Her iki ülkenin niyetleri nelerdir? Pakistan, bu bölgede yaşayan halka kendilerini belirleme hakkı tanınmasını isterken, Hindistan’da Müslüman nüfusa karşı baskılarını artırmaktadır.
  4. Bölgede hangi güç dengeleri mevcut? ABD, Hindistan’ı Çin’in etkisine karşı bir denge unsuru olarak görmekte; Hindistan ise bu bağlamda Avustralya ve Japonya ile ilişkilerini güçlendirmektedir.
  5. Son gerilim nasıl patlak verdi? 22 Nisan’da Cammu Keşmir’de meydana gelen terör saldırısı sonrası, Hindistan Pakistan’a yönelik sert bir cevap verme kararı aldı.

Dünya Genelinde İtidal Çağrıları

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Hindistan’ın Pakistan’a yönelik hava operasyonlarından dolayı derin endişe duyduğunu belirterek, her iki tarafa da itidal çağrısında bulundu. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, dünya genelinin Hindistan ve Pakistan arasında yaşanacak bir askeri çatışmaya dayanamayacağını vurguladı.

Uluslararası Tepkiler ve Diplomasi

ABD Başkanı Donald Trump, Hindistan’ın Pakistan’a saldırısının “utanç verici” olduğunu ifade etti ve sürecin bir an evvel sona ermesini umduğunu belirtti. İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Pakistan’da bir dizi görüşme gerçekleştirdikten sonra Hindistan’a da ziyarette bulunacağını duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanlığı, bölgedeki askeri çatışmaların tırmanmasından duyduğu endişeyi dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile yaptığı telefon görüşmesinde Türkiye’nin, Pakistan’ın soğukkanlı duruşunu desteklediğini vurgulayarak, Cammu-Keşmir’deki terör saldırısına yönelik uluslararası bir soruşturma yapılmasını önerdi. Ayrıca, Dışişleri Bakanlığı, taraflara sağduyu çağrısında bulunarak, Hindistan’ın saldırılarının ciddi sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıda bulundu.

“`

Bu güncel ve okunması kolay içerik, Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilimi detaylı bir şekilde ele almakta ve SEO açısından önemli anahtar kelimeleri içermektedir.

Related Posts

ABD’deki Türk göçmenler için önüne geleni ardına koymadı: Korkunç kazada yaşamını yitirdi

Nebraska’da geçirdiği kazada hayatını kaybeden Sergen Taş, yaşamını yitirdi. Türk göçmenlerin bir neferei olan Taş, ailesine destek olmak için geldiği ABD’de hem çalışıyor hem de ihtiyaç sahiplerine yardım ediyordu. Taş’ın ölümü, ailesi ve Türk göçmenleri yasa boğdu.

Çimentocu şirketle mücadele eden köylülerin zafer sevinci

15 yıldır ormanlık ve tarım arazilerinin içinde çimento fabrikası kurulmaması için mücadele eden çevreci ve köylülere bir sevindirici haber CHP’li Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden geldi. Büyükşehir Belediyesi çimento fabrikasının bulunduğu bölgedeki imar planlarının yapılan itirazlara rağmen “İmar Planlarının İptalinin” kesinleştiğini açıkladı.

Tarlaya giren çiftçi eyvah dedi: 3 yıl boyunca hasat yapamayacaklar

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ‘yeşil altın’ olarak bilinen Antep fıstığı, nisanda yaşanan zirai dondan etkilendi. Rekoltenin yüzde 75’i kaybolurken, Gaziantep Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Cuma Yiğit, “Antep fıstığı çok hassas bir ağaçtır ve bu yıl don olayının vurması 3 yıl artık bu ağaçlardan ürün alamayacağımız anlamına geliyor” dedi.

Hindistan geri adım attı: Barajın kapakları tek tek açıldı

Hindistan’ın Salal Barajı’nın kapaklarını açması, Pakistan’la arasındaki İndus Suları Anlaşması’nın askıya alınmasının ardından Hindistan’ın geri adımı olarak yorumlandı. Barajdan boşalan su, Pakistan’ın tarımını besleyen nehirde sele yol açtı. Pakistan medyası, Hindistan’ın sahadaki kayıplarının geri adım atmasına neden olduğunu söyledi.

MHP’li belediye sokak hayvanlarını gece yarısı sokağa bıraktı

Yağlıdere Belediyesi’ne ait bir araç, Kümbet Yaylası’ndaki ormanlık alana 40’a yakın sokak köpeğini bıraktığı sırada bir vatandaş tarafından görüntülendi.

Yüz tanıma ve parmak izi olmadan bu kuruluşlarda hesap açılamayacak

Türkiye’de bilişim suçlarına karşı mücadelede yeni bir dönem başlıyor. Dördüncü Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hazırlanan yeni yargı paketi, bilişim suçlarına özel düzenlemeler getiriyor. Banka ve finans kuruluşları, bilişim yoluyla işlenen suçlarda ilgili hesapları anında 3 güne kadar askıya alabilecek.