CHP’li Gürer’den hükümete alım gücü uyarısı: ‘Maaş değil yoksulluk artıyor’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yüksek enflasyonun maaş artışlarını etkisiz hale getirdiğini belirterek, asgari ücretli ve emeklilerin alım gücünün hızla düştüğünü dile getirdi. Gürer, “Yüksek enflasyon ortamında maaş artışı yapılmış gibi gösterilse de asgari ücretli ve emekli için hayat daha da pahalı hale geliyor. Gerçekte maaş değil, yoksulluk artıyor. Her yıl daha az gram altın alınabiliyorsa, bu açıkça yoksullaşmanın belgesidir. TÜİK’in makyajlı verileri değil, vatandaşın sofrasındaki eksilen lokma konuşulmalıdır. Alım gücü hızla düşüyor, halk borçla ayakta kalmaya çalışıyor” ifadelerinde bulundu.

ASGARİ ÜCRETİN ALTIN KARŞISINDAKİ KAYBI

Gürer, yazılı açıklamasında, 2024 ve 2025 yıllarında asgari ücret ile en düşük emekli maaşının altın karşısındaki alım gücünü karşılaştırdı. Gürer, “21 Temmuz 2024 tarihinde net asgari ücret 17 bin 2 liraydı ve bu ücretle bir çalışan 2 bin 536 lira olan gram altın fiyatı üzerinden 6,7 gram altın alabiliyordu. Ancak 21 Temmuz 2025 itibariyle net asgari ücret 22 bin 104 liraya yükselmesine rağmen, aynı tarihte gram altın fiyatı 4 bin 409 liraya ulaştı. Bu durumda asgari ücretle ancak 5 gram altın alınabilir hale geldi” şeklinde konuştu.

Gürer, verilere göre asgari ücretin altın karşısında yaklaşık yüzde 25’lik bir alım gücü kaybı yaşadığını belirterek, “Bu da çalışanların maaşlarının, yüksek enflasyon ve kur artışları karşısında eridiğini açıkça ortaya koyuyor” ifadelerine yer verdi.

EMEKLİ MAAŞLARINDA CİDDİ DÜŞÜŞ

En düşük emekli aylığının da ciddi bir alım gücü kaybına uğradığını vurgulayan Gürer, “21 Temmuz 2024 tarihinde 12 bin 500 lira olan en düşük emekli maaşı ile 4,9 gram altın alınabiliyordu. Ancak 21 Temmuz 2025 tarihinde bu maaş 16 bin 881 liraya yükselmesine rağmen, artan altın fiyatları nedeniyle alınabilen gram altın miktarı 3,8’e kadar geriledi. Bu da emekli aylıklarının altın karşısında yaklaşık yüzde 22’lik bir erime yaşadığını gösteriyor” şeklinde konuştu.

‘ALIM GÜCÜ KORUNMALI’

Maaşların nominal olarak arttığını ancak gerçek anlamda değer kaybettiğini belirten Gürer, “Yüksek enflasyon ortamında maaş artışı yapılmış gibi gösterilse de asgari ücretli ve emekli için hayat daha da pahalı hale geliyor. Gerçekte maaş değil, yoksulluk artıyor. Her yıl daha az gram altın alınabiliyorsa, bu açıkça yoksullaşmanın belgesidir. TÜİK’in makyajlı verileri değil, vatandaşın sofrasındaki eksilen lokma konuşulmalıdır. Alım gücü hızla düşüyor, halk borçla ayakta kalmaya çalışıyor” ifadelerini tekrarladı.

Gürer, çözümün yalnızca nominal zamlarla sınırlı kalmaması gerektiğini belirterek, “Ücret artışları enflasyon oranına değil, reel alım gücüne göre yapılmalı. Altına, gıdaya ve kiraya karşı alınabilen ürün miktarına bakarak gerçek maaş belirlenmeli” çağrısında bulundu.

Related Posts

Konut fiyatında ‘ceza’dan kaçma oyunu! İlanda farklı telefonda daha farklı…

Antalya’da ilana konulan bir taşınmazla ilgili cezadan kaynaklı fiyat artışı yapamayan emlakçı, telefonla aranıp bilgi alınmak istendiğinde ise fiyatın ilanda yazandan 400 bin lira fazla olduğunu, ceza nedeniyle gerçek fiyatı yansıtamadıklarını …

Ekonomik göstergeler Güney Afrika’da alarm veriyor

Güney Afrika’da ekonomik görünümün önemli bir barometresi olan bileşik öncü göstergeler endeksi, Mayıs 2025’te bir önceki aya göre yüzde 1,3 oranında düşüş gösterdi. Nisan ayı verisi ise yukarı yönlü revize edilerek yüzde 0,6’lık bir gerileme olarak …

Tayvan işsizlik oranlarında 25 yıllık rekor

Tayvan’da Haziran 2025 itibarıyla mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 3.34 olarak açıklandı. Bu oran, ülkede Kasım 2000’den bu yana kaydedilen en düşük işsizlik oranı olarak dikkat çekiyor. Tayvan İstatistik Bürosu tarafından …

Tarife belirsizlikleri risk iştahını törpülüyor

Küresel piyasalarda, şirket bilançolarına ilişkin iyimserliklerle risk iştahı artarken, gümrük tarifelerine ilişkin belirsizliklerin devam etmesi bu risk iştahını törpülüyor.

TÜİK yargılanmaya istinafta itiraz etti

Enflasyonu düşük gösterdiği, düşük ücret zamlarına yol açtığı iddiasıyla Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) karşı açılan “asılsız veri” konulu dava istinaf incelemesindeyken TÜİK’in de istinafa başvurduğu öğrenildi.

Dilan Polat franchising mağduru iş insanı Erdener Aktaş: Arabam bağlı, evlerimde haciz var

Polat çiftinin tutuklanması sonrası franchising mağduriyetini anlatan Erdener Aktaş, Haberler.com’da yayınlanan Magazin Bahane programında çarpıcı iddialarda bulundu. Sosyal medya ünlüleriyle 130 şube pazarladıklarını ve insanların sahte cirolarla kandırıldığını söyledi.