Almanya’nın doğalgaz depoları azalıyor

Almanya’nın Doğal Gaz İthalatı Geçen Yıl Azalırken, Kullanımı Arttı

Almanya’nın doğal gaz ithalatı geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 11 azalırken, doğal gaz kullanımı yüzde 3,5 arttı. Ayrıca doğal gaz depolama tesislerinde Kasım 2024’te yüzde 98 olan doluluk oranı yüzde 77 indiğini de bildirdi.

Enerji Piyasasında Değişiklikler

Almanya’da enerji piyasasını düzenleyen Federal Ağ Ajansı (Bundesnetzagentur), geçen yıla ilişkin gaz ithalatına ve kullanımı verilerini açıkladı. Buna göre, ülkenin 2024’te toplam doğal gaz ithalatı 2023’e göre yüzde 11 azaldı. 2023’de 968 teravatsaat (TWh) olan Almanya’nın gaz ithalatı 2024’te 865 TWh’a indi. Almanya, geçen yıl doğal gazın yüzde 48’ini Norveç’ten, yüzde 25’ini Hollanda’dan ve yüzde 18’ini Belçika’dan ithal etti. Almanya’nın doğal gaz ihracatı ise bir önceki yıl 187 TWh’tan 2024’te 89 TWh’ye düştü.

2023 yılında Almanya’nın doğal gaz ihracatı da 2022 yılındaki 499 TWh’tan 187 TWh seviyesine indi.

Depolar Azaldı, Gaz Kullanımı Arttı

Almanya’da 2024’te toplam gaz kullanımı ise 2023’e kıyasla yüzde 3,5 artarak, 844 TWh’a yükseldi. Bu miktarın yüzde 39’u haneler ve yüzde 61’i ise sanayi tarafından kullanıldı. 2018-2021 yılları arasındaki ortalama tüketimle karşılaştırıldığında, Almanya’nın doğal gaz tüketimi yüzde 14 azaldı. Evsel ve ticari müşteriler yüzde 17, sanayideki müşteriler ise yüzde 12 tasarruf sağladı.

Federal Ağ Ajansı, Almanya’daki doğal gaz depolama tesislerinde Kasım 2024’te yüzde 98 olan doluluk oranı yüzde 77 indiğini de bildirdi.

Öte yandan, Almanya, Rusya-Ukrayna savaşının ardından Rus gazına olan bağımlılığını azaltmak için tedarikini boru hattı gazından tankerlerle taşınan sıvılaştırılmış gaza çevirmek ve ithalat terminalleri inşa etmek zorunda kalmıştı. Bunun sonucunda artan fiyatlar ülkede enflasyonu yükseltmiş ve ülke genelinde yaşam maliyetini artırmıştı.

Related Posts

AB dönem başkanlığında devir teslim gerçekleşti: Yeni slogan ‘Değişen dünyada güçlü bir Avrupa’

Danimarka Avrupa Birliği dönem başkanlığını Polonya’dan devraldı. Danimarka, dönem başkanlığı için ‘Değişen dünyada güçlü bir Avrupa’ sloganını seçti.

Çanakkale’deki orman yangınlarına ilişkin 26 kişi hakkında adli işlem başlatıldı

Çanakkale Valiliği, haziranda dikkatsizlik ve ihmal sonucu çıkan orman yangınlarıyla ilgili 26 kişi hakkında adli işlem başlatıldığını bildirdi.

Binalar için büyük değişim bugün başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği”nde yapılan köklü değişiklikler, 30 Haziran 2025 itibarıyla ruhsat alacak tüm binalar için yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de 25 Nisan’da yayımlanan tebliğ, binaların enerji performansını artırmayı ve Türkiye’nin enerji ithalatını azaltarak iklim değişikliğiyle mücadele hedeflerine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Dünyanın en zengin insanının düğününde bu fotoğraf konuşuldu

Dünyanın en zengin insanı ve Amazon’un kurucusu Jeff Bezos ile eski gazeteci Lauren Sanchez, Venedik’te üç gün süren bir düğünle evlendi. Dünyanın en ünlü isimlerinin yer aldığı düğünde bir kare, çok konuşuldu…

Aç ve bitap ölümü bekliyor

İsrail’in Gazze’deki ablukasının kurbanlarından biri 22 aylık Şam Kıdeyh. Bir ay önce saldırıda babasını kaybeden minik Şam, Han Yunus’taki bir çadırda “akut yetersiz beslenme”yle mücadele ediyor. Sağlık sistemi çöktüğü için tedavi olamıyor, sınırlar kapalı olduğu için gıdaya ulaşamıyor. Tıpkı Gazze’deki binlerce çocuk gibi…

Ünlü deprem uzmanı 80 kişinin kanserden öldüğü ili hatırlattı: Sebebi radyoaktivite mi?

Emekli Jeolog Prof. Dr. Osman Bektaş, Trabzon’da 2017 yılında 80 kişinin kanser nedeniyle öldüğünü hatırlatarak, bölgenin Kuzey Amerika’daki jeolojik yapıya benzediğini, bölgede her yıl 20 bin kadar insanın doğal radyoaktividen kansere yakalandığına dikkat çekti.