Bu köyde sudan çok kola var: Dini törenlere bile karışmış

Meksika Dağ Kasabasında Coca-Cola Tüketimi ve Diyabet Hızla Yayılıyor

Meksika’nın 186 bin nüfuslu dağ kasabası San Cristobal de las Casas’ta insanlar yılda kişi başı ortalama 800 litre gazlı içecek tüketiyor. Bu, ülkenin ulusal ortalamasının beş katı. Ancak, bu olağanüstü tüketim alışkanlığı obezite ve tip 2 diyabet vakalarında ciddi artışlara sebep oluyor. Bölgede her yıl 3.000 kişi, diyabet kaynaklı sebeplerden kaynaklanan ölümlerle karşı karşıya kalıyor ve bu da hastalığı kalp rahatsızlıklarından sonra ikinci en yaygın ölüm nedeni haline getiriyor.

DİNİ RİTÜELLERDE BİLE KOLA KULLANIMI

San Cristobal’a bir saat mesafedeki yerli köyü San Andres Larrainzar’da Coca-Cola sadece bir içecek değil, adeta “sıvı altın” olarak kabul ediliyor. Yerel şamanlar, içeceği dini törenlerde kullanıyor. Maria Lopez adlı bir şaman, hastaları iyileştirmek için kola şişeleri üzerinde dua ettiğini ve diyabetin sebebini “aile içi anlaşmazlıklar” olarak tanımladığını belirtiyor.

BÜTÜN SUYU COCA-COLA ŞİRKETİ ÇEKİYOR

Yerel halkın bu içeceğe olan yoğun ilgisi altında ciddi bir altyapı sorunu yatıyor. Bölgede birçok mahallede musluk suyu sadece haftada birkaç gün akıyor. Bu duruma karşın Coca-Cola’nın yerel fabrikası her gün 1.3 milyon litreden fazla yeraltı suyu çekme iznine sahip.

Femsa şirketi tarafından işletilen bu fabrika, Coca-Cola’nın Latin Amerika’daki büyük üretim ağına katkıda bulunuyor. Şirket, su kullanımının toplum kaynaklarına zarar vermediğini iddia etse de uzmanlar durumun ciddiyetine dikkat çekiyor. Dr. Marcos Arana, “Bu kadar temiz suyun hemen yanında binlerce insanın kuraklıkla mücadele etmesi kabul edilemez” diyor.

“Coca-Cola Satmazsam, Kimse Gelmez”

Meksika’da Coca-Cola’nın popülaritesi, eski bir dağıtım çalışanı olan Vicente Fox’un 2000 yılında devlet başkanı olmasının ardından daha da arttı. Fox’un döneminde yürürlüğe giren NAFTA anlaşmasıyla gazlı içecekler daha ucuz hale geldi ve daha fazla yaygınlaştı.

Pedro ve Roberto’nun annesi Maria, küçük bir bakkal işletiyor ve “Coca-Cola satmazsam, kimse gelmez” diyor.

Related Posts

AB dönem başkanlığında devir teslim gerçekleşti: Yeni slogan ‘Değişen dünyada güçlü bir Avrupa’

Danimarka Avrupa Birliği dönem başkanlığını Polonya’dan devraldı. Danimarka, dönem başkanlığı için ‘Değişen dünyada güçlü bir Avrupa’ sloganını seçti.

Çanakkale’deki orman yangınlarına ilişkin 26 kişi hakkında adli işlem başlatıldı

Çanakkale Valiliği, haziranda dikkatsizlik ve ihmal sonucu çıkan orman yangınlarıyla ilgili 26 kişi hakkında adli işlem başlatıldığını bildirdi.

Binalar için büyük değişim bugün başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği”nde yapılan köklü değişiklikler, 30 Haziran 2025 itibarıyla ruhsat alacak tüm binalar için yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de 25 Nisan’da yayımlanan tebliğ, binaların enerji performansını artırmayı ve Türkiye’nin enerji ithalatını azaltarak iklim değişikliğiyle mücadele hedeflerine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Dünyanın en zengin insanının düğününde bu fotoğraf konuşuldu

Dünyanın en zengin insanı ve Amazon’un kurucusu Jeff Bezos ile eski gazeteci Lauren Sanchez, Venedik’te üç gün süren bir düğünle evlendi. Dünyanın en ünlü isimlerinin yer aldığı düğünde bir kare, çok konuşuldu…

Aç ve bitap ölümü bekliyor

İsrail’in Gazze’deki ablukasının kurbanlarından biri 22 aylık Şam Kıdeyh. Bir ay önce saldırıda babasını kaybeden minik Şam, Han Yunus’taki bir çadırda “akut yetersiz beslenme”yle mücadele ediyor. Sağlık sistemi çöktüğü için tedavi olamıyor, sınırlar kapalı olduğu için gıdaya ulaşamıyor. Tıpkı Gazze’deki binlerce çocuk gibi…

Ünlü deprem uzmanı 80 kişinin kanserden öldüğü ili hatırlattı: Sebebi radyoaktivite mi?

Emekli Jeolog Prof. Dr. Osman Bektaş, Trabzon’da 2017 yılında 80 kişinin kanser nedeniyle öldüğünü hatırlatarak, bölgenin Kuzey Amerika’daki jeolojik yapıya benzediğini, bölgede her yıl 20 bin kadar insanın doğal radyoaktividen kansere yakalandığına dikkat çekti.