Ege’de peş peşe depremler: 1513 deprem, tsunami riski var

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, Ege Denizi’nde meydana gelen depremlere ilişkin 4. raporunu yayımladı. 31 Ocak-07 Şubat tarihleri arasında bölgede 1.2 ile 5.3 büyüklüğünde toplam 1513 depremin meydana geldiği açıklandı.

108 DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 4’ÜN ÜZERİNDE

Raporda, en büyük depremin 5.3 büyüklüğünde olduğu belirtilirken, 4 ve üzeri büyüklükte toplam 108 depremin kaydedildiğine vurgu yapıldı. Süregelen sismik hareketliliğin dikkatle takip edilmesi gerektiği bildirildi.

TSUNAMİ RİSKİ DEVAM EDİYOR

Kandilli Rasathanesi’nin raporunda, geçmişte bölgede meydana gelen büyük depremler ve tsunamiler hatırlatılarak, tsunami tehlikesinin halen var olduğu vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“1956 yılında Güney Ege’de meydana gelen Amorgos depreminde Kilimli (Kalimnos) Adası’nda 2.5 metre yüksekliğinde tsunami dalgası oluşmuş, kıyıdan 1.5 km içeriye kadar su baskını yaşanmıştır. Ünye (İos), İncirli (Nisyros), Batnaz (Patnos), Papazlık (Tilos) ve Lipsi (Lipsos) adalarında ise ciddi maddi hasarlar meydana gelmiştir. Tsunami dalgası Fethiye kıyılarında 1 metreye ulaşmış, su baskını mesafesi 250 metre olarak kaydedilmiştir. Günümüzde, Santorini ve çevresinde gözlemlenen sismik aktivite, bölgedeki potansiyel tsunami riskinin devam ettiğini göstermektedir.”

TSUNAMİ TEHLİKESİ OLAN BÖLGE AÇIKLANDI

Raporda, Türkiye kıyılarında da tsunami tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekildi. Özellikle Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi’nde 1 ila 3 metre arasında tsunami dalgalarının oluşabileceği ifade edildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Orta ve Doğu Akdeniz ile Ege Denizi’nde Helen yayı ve çevresinde, Güney Akdeniz ile Kuzey Afrika sahillerinde tsunami tehlikesi yüksek (Hw > 3 m) olarak belirlenmiştir. Ayrıca, Güney Ege, Trablusgarp, Doğu Sicilya ve Güney İtalya, Batı Yunanistan, Kıbrıs’ın batı ve güney kıyıları, Türkiye’de Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi ile Mısır arasındaki bölgede 1 ila 3 metre (1m < Hw < 3 m) arasında tsunami dalgalarının oluşmasının mümkün olduğu tespit edilmiştir."

Related Posts

İsrail’den Güney Lübnan’a yeni İHA saldırısı: 3 yaralı

İsrail ordusu, Güney Lübnan’daki Beyt Lif beldesine insansız hava aracı (İHA) ile saldırı düzenledi. Saldırıda biri ağır olmak üzere üç kişinin yaralandığı bildirildi.

Türk markalı salamura yaprakları pestisit nedeniyle geri çağrılıyor

Almanya’da satılan Türk markalı salamura asma yapraklarında yasal sınırların üzerinde pestisit tespit edildi. Ürünler hemen piyasadan çekilirken, uzmanlar tüketicileri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Yeni Akit’in skandalı sonrası Manisa Büyükşehir Belediyesi harekete geçti

Manisa Büyükşehir Belediyesi, merhum başkanları Ferdi Zeyrek’in ölümüne çirkin gönderme yapan Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik harekete geçti.

İsrailliler füze yağmuruna karşı marketlere akın etti

Filistin’i işgal edip katliam yapan İsrail, bu kez İran’a saldırdı. İki ülke arasında tırmanan gerilim İsrail’in saldırısıyla çatışmaya dönüştü. İsrail, İran’ın birkaç gün içinde 15 nükleer bomba yapmaya hazırlandığını öne sürerek Tahran dahil bazı …

Hava savaşı başladı: İran’dan İsrail’e yüzlerce balistik füzeyle misilleme!

Hava savaşı başladı: İran’dan İsrail’e yüzlerce balistik füzeyle misilleme!

CHP heyeti İmamoğlu’nu ziyaret etti: ‘Bir milim geri adım atmayacağız’

CHP heyeti, Silivri’de bulunan Marmara Cezaevi’nde CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu ve ilçe belediye başkanlarını ziyaret etti. CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, “Biz CHP olarak başımız dik, burada bulunan arkadaşlarımızla onur duyuyoruz. Onların attığı imzaya, her adıma kefiliz. Halk da öyle düşünüyor. Bir milim geri adım atmayacağız, bir milim eğilmeyeceğiz. İktidarın istediği gibi bir muhalefet değil, halkın istediği gibi bir iktidar olacağız” dedi.