İnek veya keçi sütünü solladı: Bu süt kötü kolesterolü düşürüyor

Yulaf Sütü: Kolesterol Düşürmek İçin Doğal Bir Çözüm

Kolesterol seviyelerini dengelemek isteyenler için yeni bir alternatif ortaya çıktı: yulaf sütü! Geleneksel süt ürünlerinin dışında kalan bitki bazlı içecekler arasında ön plana çıkan yulaf sütü, sağlıklı bir yaşam için ideal bir seçenek olabilir. Yapılan araştırmalar, yulaf sütünün içerdiği beta-glukan sayesinde LDL düzeylerini düşürebileceğini gösteriyor.

Yulaf, arpa ve bazı mantar türlerinde doğal olarak bulunan beta-glukan, sindirim sisteminde kolesterolün emilimini azaltarak kana karışmasını engelliyor. Bir fincan yulaf sütü, 1.2 grama kadar beta-glukan içerebilir, bu da onu kalp dostu bir içecek haline getiriyor.

Bilimsel Araştırmalar ve Yulaf Sütü

Yüksek kolesterolü olan 66 erkek üzerinde yapılan bir çalışmada, günde 750 ml yulaf sütü tüketenlerin toplam kolesterol seviyelerinde %3, LDL kolesterol seviyelerinde ise %5 oranında azalma görüldü. Yapılan daha geniş çaplı analizlerde de, 3.5 gram beta-glukan tüketiminin LDL kolesterolünü %4 oranında azalttığı gözlemlendi. Ayrıca, 2018 yılında yayımlanan bir araştırma, yulaf bazlı içeceklerin direkt yulaf tüketimine kıyasla kolesterol üzerinde daha uzun süreli olumlu etkiler yaratabileceğini ortaya koydu.

Yulaf Sütünün Sağlığa Faydaları

Yulaf sütü sadece kolesterol düşürmekle kalmaz, aynı zamanda sindirime yardımcı olur, kan şekeri seviyelerini dengeleyebilir ve tokluk hissi sağlayarak kilo kontrolüne destek olabilir. B vitaminleri açısından zengin olan yulaf sütü genellikle A ve D vitamini ile kalsiyum gibi ek besinlerle güçlendirilmiş olarak satılır. Aynı zamanda potasyum, magnezyum ve çinko gibi mineraller açısından zengin olmasıyla kemik sağlığına da katkıda bulunabilir.

Laktoz intoleransı veya süt alerjisi olan bireyler için mükemmel bir alternatif olan yulaf sütü, çevre dostu bir seçenek olmasıyla da dikkat çekiyor. Geleneksel süt üretimine kıyasla daha az su tüketen yulaf sütü, sürdürülebilir bir içecek tercihi olabilir.

Related Posts

Uzmanından ‘güneş yanıkları yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor’ uyarısı

Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıklarının ciltte kalıcı hasarlara ve yıllar sonra ortaya çıkabilecek cilt kanserlerine neden olabileceğini belirterek, özellikle kısa tatillerde bronzlaşma çabasından kaçınılması gerektiği uyarısında bulundu.

Hormon tedavisine 21 yaş sınırı geldi: Gençlerde telafisi mümkün olmayan hasarların önüne geçecek düzenleme

Bilim Komisyonu tavsiye etti, Bakanlık uygulamaya koydu… Sağlık Bakanlığı, Bilim Komisyonu’nun tavsiye kararıyla önemli bir düzenlemeye imza attı. Cinsiyet hoşnutsuzluğu (disforisi) yaşayan bireylerde kullanılan ergenlik baskılayıcı ilaçlar ve hormon tedavileri artık 21 yaş altındaki kişilere uygulanamayacak.

Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Uzman: Çölyak Hastalığının tek tedavisi glütensiz beslenme

Dahiliye Uzmanı Op. Dr. Dündar Güngör, çölyak hastalığının tek tedavisi glütenden kaçınmak olduğunu belirterek, “Yumurta, et, balık, tavuk gibi gıdalar tüketilirse çölyak hastalığını büyük bir oranda tedavi edilmiş oluyor ve bağırsak sağlığına kavuşmaya başlıyor. Aynı zamanda glütenden her zaman uzak durulması gerekiyor” dedi.

Gençlerde Obezite Tırmanıyor!

TÜİK verilerine göre gençlerde obezite oranı son altı yılda yüzde 30’a yakın artış gösterdi.

Sağlık Bakanlığı’ndan “Yapay Zeka Destekli Ulusal Tarama Mamografisi Raporlama Sistemi”: Yüzde 90’a yakın başarı sağlandı!

Sağlık Bakanlığı’ndan “Yapay Zeka Destekli Ulusal Tarama Mamografisi Raporlama Sistemi”: Yüzde 90’a yakın başarı sağlandı!