Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor: İstifa dilekçesine bunları yazan kıdem tazminatı hakkını kaybediyor

İşten Ayrılan İşçilerin Kıdem Tazminatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İşten istifa eden bir işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için sadece haklı bir nedeni olması yeterli değildir, aynı zamanda doğru bir şekilde nedenini belirtmesi de gereklidir. Aksi halde, haklı iken haksız duruma düşebilir.

Kıdem tazminatı, bir işçinin en önemli güvencelerinden biridir. Ancak, işten kendi isteğiyle ayrılan bir işçinin bu hakkı kazanabilmesi, istifasını nasıl gerekçelendirdiğiyle doğrudan ilişkilidir.

Ahmet Kıvanç’ın Habertürk gazetesinde yayımlanan köşe yazısında belirttiğine göre; “kişisel sebepler” gibi belirsiz ifadelerle yapılan istifalar, işçiyi kıdem tazminatı hakkından mahrum bırakabilir ve aynı zamanda ihbar tazminatı ödeme riski doğurabilir.

Kıdem Tazminatı Alabileceğiniz Durumlar Nelerdir?

İşçinin haklı fesih yapabileceği durumlar şunlardır:

  • Yapılan iş, işin niteliğinden kaynaklanan sebeplerle işçinin sağlığı veya yaşamı için tehlikeli ise.
  • İşçinin sürekli olarak yakın temas halinde olduğu işveren ya da başka bir işçi bulaşıcı hastalığa tutulursa veya işçinin işle bağdaşmayan bir hastalığa yakalanırsa.
  • İşveren iş sözleşmesi sırasında önemli bir konuda gerçeğe aykırı bilgi verirse, yanlış nitelikler veya şartlar göstererek işçiyi yanıltırsa.
  • İşveren işçinin veya aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna hakaret eder, cinsel tacizde bulunur.
  • İşçi işyerinde cinsel tacize uğrarsa ve durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa.
  • Ücret zamanında ve eksiksiz ödenmezse.
  • İşyerinde uzun süreli iş durmasına neden olabilecek zorlayıcı durumlar ortaya çıkarsa.

Haklı Fesih Durumunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

İşçi, yukarıdaki durumlar gerçekleştiğinde ihbar süresini beklemeden iş akdini feshedebilir. İşveren, bu durumda iş akdini fesheden işçiye kıdem tazminatını ödemek zorundadır.

İşçinin en yaygın haklı fesih sebebi ücretinin zamanında ve eksiksiz ödenmemesidir. Bayram tatillerinde veya fazla çalışma ücretinin ödenmemesi de bu kapsama girer.

İşçinin alın terinin karşılığı olan ücret, yasalarca koruma altındadır. İşveren, ücreti tam veya zamanında ödemediği takdirde bu durumun cezasını çeker. İşçi, ücretinin ödenmemesi durumunda haklı bir şekilde işten ayrıldığında, işveren kıdem tazminatını ödemezse bile dava açtığında kazançlı çıkar.

Related Posts

Bakan açıkladı: 44.5 milyarlık kayıt dışı hasılat!

GİB, e-ticaret platformlarından yapılan satışlardan elde edilen gelirleri incelemeye aldı. Bu platformlar üzerinden gelir elde eden kişilerin mükellefiyet durumları ile bu uygulamalar üzerinden sağlanan hasılatın vergi beyanlarına yansıtılıp …

1954 model otomobil çağın teknolojisiyle yeniden yollara çıkmaya hazırlanıyor

Ankara’da yaşayan Reha Altınok, garajında yürüttüğü çalışmayla 1954 model ikonik otomobilini, “restomod” adı verilen yöntemle 2025 model yüksek teknolojili bir araca dönüştürüyor. İş adamı Altınok’un klasik otomobillere olan tutkusu, onu, geçmişin …

Modüler Elektrikli Otonom Araç ENOCH Tanıtıldı

Savunma sanayisine entegre edilen ENOCH, modüler yapısıyla çok yönlü görevler üstlenebiliyor.

Meclis’ten geçti, fiyatlar artacak… İşte zamlı araç fiyatları

Özel Tüketim Vergisi’ne (ÖTV) yönelik değişiklik öngörülen kanun teklifi Meclis’te oylandı ve kanunlaştı. Pick-up araçların ÖTV’si yüzde 4’ten yüzde 50’ye çıktı.

Borcunu yapılandırmak isteyenler dikkat: TCMB paylaştı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarının yeniden yapılandırılmasına dair bilgilendirme içeriğini bir video aracılığıyla kamuoyuyla paylaştı. Videoda, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK …

Akçakoca’da Su Hattı İmece ile Tamamlandı

Akçakoca’da 5 köyün su ihtiyacını karşılamak için yapılan su hattı, 2,5 milyona tamamlandı.