Modern hayat uykumuzu kaçırıyor! Ekran kullanımının sınırlandırılması kritik öneme sahip

Sağlıklı Uyku ve Yaşam Kalitesi

Beyin ve Uyku Uzmanı Ahmet Mecit, yaptığı açıklamada uyku döngülerini ve kaliteli uykunun önemini vurguladı. Adenozin birikimi ve melatonin hormonunun uykuya geçişte kritik bir rol oynadığını belirten Mecit, modern yaşamın stresi, ekran maruziyeti ve düzensiz alışkanlıkların uyku kalitesini olumsuz etkilediğini söyledi. Kaliteli uykunun sadece yorgunluğu gidermekle kalmayıp uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğine dikkat çekti.

Mecit, uyku sürecinde hormonal, sinirsel ve bağışıklık sistemlerinin düzenleyici etkilerini bilimsel olarak kanıtlandığını belirtti. Her 90 dakikada bir döngü halinde ilerleyen sağlıklı uyku evrelerinin derin uyku ve REM uykusu şeklinde ilerlediğini açıklayan Mecit, bu evrelerin önemine değindi. Yetersiz uyku veya uyku bozukluklarının fiziksel ve zihinsel sağlığı olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.

Kaliteli Uyku için Doğru Yaşam Alışkanlıkları

Mecit, sağlıklı uyku için hastalıkların tedavisinin yanı sıra doğru yaşam alışkanlıklarının da önemli olduğunu vurguladı. Uyku hijyeni olarak adlandırılan yaklaşımların yaşam kalitesini artırmada etkili olduğunu belirten Mecit, düzenli fiziksel aktivite yapmak, ekran kullanımından kaçınmak, sağlıklı beslenmek ve uyku öncesi gevşeme egzersizleri yapmanın uyku kalitesini iyileştirebileceğini söyledi.

İnsomnia, uyku apnesi ve sirkadiyen ritim bozuklukları gibi yaygın uyku sorunlarına da değinen Mecit, iyi bir uyku düzeninin genel sağlık, bağışıklık sistemi ve zihinsel güç üzerinde olumlu etkileri olduğunu ifade etti. Uyku kalitesinin sağlığın en etkili reçetesi olduğunu vurguladı.

Related Posts

Uzmanından ‘güneş yanıkları yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor’ uyarısı

Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıklarının ciltte kalıcı hasarlara ve yıllar sonra ortaya çıkabilecek cilt kanserlerine neden olabileceğini belirterek, özellikle kısa tatillerde bronzlaşma çabasından kaçınılması gerektiği uyarısında bulundu.

Hormon tedavisine 21 yaş sınırı geldi: Gençlerde telafisi mümkün olmayan hasarların önüne geçecek düzenleme

Bilim Komisyonu tavsiye etti, Bakanlık uygulamaya koydu… Sağlık Bakanlığı, Bilim Komisyonu’nun tavsiye kararıyla önemli bir düzenlemeye imza attı. Cinsiyet hoşnutsuzluğu (disforisi) yaşayan bireylerde kullanılan ergenlik baskılayıcı ilaçlar ve hormon tedavileri artık 21 yaş altındaki kişilere uygulanamayacak.

Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Uzman: Çölyak Hastalığının tek tedavisi glütensiz beslenme

Dahiliye Uzmanı Op. Dr. Dündar Güngör, çölyak hastalığının tek tedavisi glütenden kaçınmak olduğunu belirterek, “Yumurta, et, balık, tavuk gibi gıdalar tüketilirse çölyak hastalığını büyük bir oranda tedavi edilmiş oluyor ve bağırsak sağlığına kavuşmaya başlıyor. Aynı zamanda glütenden her zaman uzak durulması gerekiyor” dedi.

Gençlerde Obezite Tırmanıyor!

TÜİK verilerine göre gençlerde obezite oranı son altı yılda yüzde 30’a yakın artış gösterdi.

Sağlık Bakanlığı’ndan “Yapay Zeka Destekli Ulusal Tarama Mamografisi Raporlama Sistemi”: Yüzde 90’a yakın başarı sağlandı!

Sağlık Bakanlığı’ndan “Yapay Zeka Destekli Ulusal Tarama Mamografisi Raporlama Sistemi”: Yüzde 90’a yakın başarı sağlandı!