Türkiye’nin arabuluculuk yapmaya hazırlandığı Sudan savaşı hakkında neler biliniyor?

Türkiye’nin Sudan’daki Arabuluculuk Teklifi Kabul Edildi

Sudan Genelkurmay Başkanı General Abdulfettah el-Burhan, ülkedeki “dünyanın en kötü insani krizi”ne neden olan çatışmaları durdurmak için Türkiye’nin arabuluculuk teklifini kabul etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, El-Burhan ile yaptığı telefon görüşmesinde Sudan’daki çatışmaların bitirilmesi için Türkiye’nin arabuluculuk yapmasını önerdi.

Ülkeyi fiilen yöneten Sudan Silahlı Kuvvetleri (SAF) ile savaşan paramiliter grup Hızlı Destek Güçleri’ne (RSF) silah sağladığı iddiasıyla Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de Türkiye’nin arabuluculuk teklifini kabul etmişti. Bağımsız uzmanlar, RSF’ye silah akışının kesilmesinin Sudan’daki iç savaşı sona erdirmenin kritik bir adımı olacağını belirtiyor.

Sudan, yaklaşık iki yıldır devam eden çatışmalar nedeniyle dünyadaki en kötü insani krize yol açtığı için Birleşmiş Milletler (BM) tarafından endişeyle izleniyor. Ülkede yaşanan kıtlık sebebiyle 11 milyondan fazla insan yerinden edildi.

Sudan’ın Arabuluculuk Teklifine Yanıtı Ne Oldu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, El-Burhan ile görüşmesinde Sudan’da barışın sağlanması ve BAE ile ilişkilerin düzeltilmesi için Türkiye’nin arabuluculuk yapmasını önerdi. Sudan Dışişleri Bakanı Ali Yusuf, Türkiye’nin çabalarının Sudan’da barışa yardımcı olabileceğini belirtti.

Cumartesi günü El-Burhan, Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran ile Port Sudan’da bir araya geldi. AFP’ye göre, görüşmede El-Burhan, RSF ile ordunun çatışmalarını sona erdirmek için Türkiye’nin teklifini kabul ettiğini duyurdu.

İç Savaş Nasıl Başladı?

Sudan, Afrika’nın üçüncü en büyük ülkesi olup stratejik bir konuma sahiptir. 2019’da Devlet Başkanı El Beşir’in devrilmesinin ardından yaşanan çatışmalar, ülkede iç savaşa dönüşmüştür. 30 yıl iktidarda kalan El Beşir’in devrilmesi sonrası sivil halkın demokrasi talebi arttı ve askeri-sivil geçiş hükümeti oluşturuldu. Ancak 2021’de General El-Burhan’ın iktidarı ele geçirmesiyle gerilim arttı.

Hızlı Destek Güçleri (RSF) lideri General Mohamed Hamdan Dagalo’nun da etkisiyle, ülkede güç mücadelesi ve çatışma yaşandı. RSF’nin orduya entegre edilmesi konusundaki anlaşmazlıklar iç savaşa neden oldu.

BM tahminlerine göre çatışmalar sonucunda 20 binden fazla insan hayatını kaybetti. Özel temsilci Tom Perriello ise ölü sayısının 150 bine kadar çıkabileceğini söyledi.

Hızlı Destek Güçleri’ (RSF) Nedir?

RSF, Darfur’da başlayan çatışmalara müdahale etmek üzere oluşturulan paramiliter bir güçtür. General Dagalo’nun liderliğinde RSF, Sudan’ın altın madenlerini kontrol etmekte ve çeşitli çatışmalara dahil olmaktadır.

BAE’nin Çatışmalardaki Rolü Ne?

Birleşik Arap Emirlikleri, RSF’yi desteklemekte ve Sudan’daki çatışmalarda rol almaktadır. BAE, Türkiye’nin arabuluculuk çabalarını memnuniyetle karşılayarak, krize çözüm bulmak için işbirliğine hazır olduğunu açıkladı. Çatışmaların yabancı güçler tarafından desteklenmesi ise savaşı daha da karmaşık hale getirmektedir.

Related Posts

Sakarya’da acı tesadüf: Müdür ve öğretmen 2 gün arayla kansere yenik düştü

Sakarya’da aynı okulda görev yapan müdür ve öğretmen 2 gün arayla kansere yenik düştü.

Lahmacun, pide, kebap yerken iki kere düşünün! Et hariç her şeyi koymuşlar

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda sektöründe yapılan hilelerin önüne geçebilmek amacıyla denetimlerini sıkılaştırarak, gıda ürünlerinde yapılan sahtecilikleri ifşa etmeye devam ediyor. Bakanlık, 13 Mayıs 2025 tarihinde güncellediği listeyle, çeşitli gıda ürünlerinde tespit edilen hileli ürünleri kamuoyuyla paylaştı. Baharatlardan etli ekmeklere, sucuktan peynire kadar pek çok ürünün içeriğinde yapılan sahtekarlıklar, tüketicilerin güvenini sarsıyor. İşte detaylar…

Her yerde aranıyordu: Kayıp genç kız müebbetle karşı karşıya

İngiliz genç kız Bella May Culley, ailesinin aramaları sonucunda Gürcistan’daki bir hapishanede bulundu. En son Tayland’da görülen genç kız, uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla müebbet hapisle karşı karşıya.

Yılmaz Özdil’den çarpıcı yorum: Söylenmeyen sakat bir şeyler var!

PKK’nın silah bırakma kararının perde arkasında neler olduğuna dair Yılmaz Özdil2den çarpıcı bir yorum geldi. Özdil, ortada bir güven probleminin olduğuna dikkat çekti. Özdil, PKK’nın yaptığı ‘Lozan’ ve ‘Soykırım’ vurgusu için söylenmeyen ‘sakat’ bir şeyler olduğunu belirtti.

Trump’ın Suudi Arabistan ziyaretinde dikkat çeken halı detayı: Nedeni ortaya çıktı

ABD Başkanı Donald Trump, 13–16 Mayıs tarihlerinde düzenlenen Orta Doğu turunun ilk durağı Suudi Arabistan’a adım attı. Ülkeye varışında Air Force One uçağına eşlik eden Suudi F-15 savaş uçakları eşlik etti. Trump’ın havalimanında karşılanma anında öne çıkan detay ise mor halı olarak serilen özel zemindi. Bizzat Veliaht Prens Selman’ın hazırlıklarla beklediği bu karşılama, iki ülke arasındaki diplomatik bağların altını çizerken, izleyenlerde merak uyandıran bir atmosfer oluşturdu. Ziyaretin diğer ayrıntıları ilerleyen saatlerde kamuoyuna aktarılacak.

İsrail Gazze’de hastaneye saldırdı: Bir gazeteci öldürüldü, çok sayıda yaralı var

Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını sürdüren İsrail ordusu bir kez daha Han Yunus şehrinde bulunan Nasır Hastanesi’ni hedef aldı. Yerel yetkililerden edinilen bilgilere göre, İsrail ordusu hastanenin yanık bölümüne saldırı düzenledi. Saldırıda …