Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Sıcak Havalarda Su Tüketiminin Önemi

Sıcak havalarda özellikle güneşin en tepede olduğu saatlerde dışarıda kalmaktan kaçınılması gerektiğini belirten İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Veysel Kıdır, yaz aylarında su tüketiminin diğer sıvılarla değil, sadece suyla karşılanması gerektiğini vurguladı. Sulu meyveler, suyun yerini tam anlamıyla tutamadığını belirten Kıdır, fazla meyve tüketiminin kan şekerini yükseltebileceğini ve karaciğer yağlanmasına yol açabileceğini söyledi.

Yaz aylarında terleme ve buharlaşmanın artmasıyla vücuttan kaybedilen sıvının yerine konmamasının organ fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyebileceğini belirten Kıdır, güneş çarpmasının da ciddi bir durum olduğunu ve belirtiler fark edildiğinde hızlı müdahale gerektiğini ifade etti.

Vücudun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için yeterli su alımının önemine dikkat çeken Kıdır, özellikle yaz aylarında terleme ile artan sıvı kaybının yerine konmamasının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

İleri yaştaki bireyler, kalp hastaları, diyabet ve hipertansiyon hastaları, böbrek yetmezliği olanlar ve çocukların sıvı kaybına karşı daha hassas olduklarını belirten Kıdır, bu grupların yeterli sıvı alımına özellikle dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Kıdır, yetişkin bir bireyin günlük ortalama 2 ila 2,5 litre su tüketmesi gerektiğini belirtti.

Güneş çarpmasının belirtilerini anlatan Kıdır, güneş altında uzun süre kalmamanın ve yeterli su tüketmemenin vücut ısısının artmasına ve güneş çarpmasına neden olabileceğini ifade etti. Ayrıca, meyve, kola, çay gibi içeceklerin suyun yerini tutmadığını ve hatta çay ve kahvenin idrar söktürücü etkisiyle sıvı kaybını artırabileceğini belirtti.

Yaz aylarında su ihtiyacının arttığını dile getiren Kıdır, genelde kilo başına 35 CC üzerinden su ihtiyacının hesaplandığını ancak sıcak havalarda bu miktarın artırılması gerektiğini belirtti.

Related Posts

Uzmanından ‘güneş yanıkları yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor’ uyarısı

Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıklarının ciltte kalıcı hasarlara ve yıllar sonra ortaya çıkabilecek cilt kanserlerine neden olabileceğini belirterek, özellikle kısa tatillerde bronzlaşma çabasından kaçınılması gerektiği uyarısında bulundu.

Hormon tedavisine 21 yaş sınırı geldi: Gençlerde telafisi mümkün olmayan hasarların önüne geçecek düzenleme

Bilim Komisyonu tavsiye etti, Bakanlık uygulamaya koydu… Sağlık Bakanlığı, Bilim Komisyonu’nun tavsiye kararıyla önemli bir düzenlemeye imza attı. Cinsiyet hoşnutsuzluğu (disforisi) yaşayan bireylerde kullanılan ergenlik baskılayıcı ilaçlar ve hormon tedavileri artık 21 yaş altındaki kişilere uygulanamayacak.

Uzman: Çölyak Hastalığının tek tedavisi glütensiz beslenme

Dahiliye Uzmanı Op. Dr. Dündar Güngör, çölyak hastalığının tek tedavisi glütenden kaçınmak olduğunu belirterek, “Yumurta, et, balık, tavuk gibi gıdalar tüketilirse çölyak hastalığını büyük bir oranda tedavi edilmiş oluyor ve bağırsak sağlığına kavuşmaya başlıyor. Aynı zamanda glütenden her zaman uzak durulması gerekiyor” dedi.

Gençlerde Obezite Tırmanıyor!

TÜİK verilerine göre gençlerde obezite oranı son altı yılda yüzde 30’a yakın artış gösterdi.

Sağlık Bakanlığı’ndan “Yapay Zeka Destekli Ulusal Tarama Mamografisi Raporlama Sistemi”: Yüzde 90’a yakın başarı sağlandı!

Sağlık Bakanlığı’ndan “Yapay Zeka Destekli Ulusal Tarama Mamografisi Raporlama Sistemi”: Yüzde 90’a yakın başarı sağlandı!

Hipertansiyon 20 yaşın altındaki gençlerde hızla yaygınlaşıyor! Bu risklere dikkat

Dünyada önlenebilir ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan hipertansiyon atar damarlardaki kan basıncının sürekli normalin üzerinde seyretmesi olarak tanımlanıyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Turfan, hipertansiyon yaşını öne çeken 8 etkeni anlattı.