Z kuşağının favori arama motoru

Gençler Artık TikTok ve Instagram’ı Seçiyor

“Google’a sor” dönemi yerini “TikTok’a bak” dönemine mi bırakıyor? Z kuşağı olarak adlandırılan yeni nesil, arama alışkanlıklarını köklü biçimde değiştiriyor. Bilgiye ulaşmanın en hızlı, en pratik ve en ilgi çekici yolu artık klasik arama motorları değil, doğrudan sosyal medya platformları. Başta TikTok olmak üzere Instagram ve YouTube, gençlerin “arama davranışlarında” Google’ın yerini almaya başladı.

PEKİ NEDEN TİKTOK?

TikTok ve benzeri uygulamaların, gençler için birer sosyal mecra olmanın ötesine geçerek birer arama motoruna dönüşmesinin başlıca nedenleri şu:

  • Anında görsel anlatım: Z kuşağı bilgiye uzun metinlerle değil, 15–60 saniyelik videolarla ulaşmak istiyor.
  • Algoritma destekli keşif: Google düz bir liste sunarken, TikTok kullanıcıya özel içerikleri öne çıkarıyor.
  • Deneyim odaklı sonuçlar: Gençler bilgi değil, “başkasının deneyimi” üzerinden seçim yapmayı tercih ediyor.

Örneğin “İstanbul’da kahvaltı yapılacak en iyi yerler” şeklinde bir arama yapan genç, TikTok’ta bu mekanı ziyaret edenlerin kısa videolarıyla karar veriyor. Google’daki klasik blog yazılarının ya da harita sonuçlarının yerini artık “story formatında bilgi” aldı.

VERİLER DA AYNI ŞEYİ SÖYLÜYOR

Google’ın üst düzey yöneticilerinden Prabhakar Raghavan’ın 2022’de yaptığı açıklamada “Gençlerin %40’ı bir mekan ararken artık Google yerine TikTok veya Instagram’ı tercih ediyor.” şeklinde konuştu. Üstelik bu oran, son iki yılda daha da arttı. 2025 itibarıyla sosyal medya tabanlı aramaların, geleneksel metin tabanlı aramaları özellikle yaşam tarzı, yemek, seyahat ve eğlence kategorilerinde geride bıraktığı görülüyor.

ARAMA MOTORU TANIMI DEĞİŞİM YAŞIYOR

Z kuşağının internette bilgiye ulaşma biçimi, arama motoru kavramının kökten yeniden tanımlanmasına yol açıyor. Artık bir platformun “arama motoru” sayılabilmesi için sadece bilgi sunması yetmiyor bilgiye deneyim katması, görselleştirmesi ve kullanıcıyı o dünyaya çekmesi gerekiyor.

Related Posts

Evren simülasyon mu? Kütleçekimiyle uzmanların açıklamaları

İngiltere’nin Portsmouth Üniversitesi’nde görev yapan fizikçi Dr. Melvin Vopson, evrenin bir bilgisayar simülasyonu olabileceği yönündeki tartışmaları yeniden alevlendiren bir çalışma yayımladı. AIP Advances dergisinde yer alan makalesinde Vopson …

Kulaklık takmayı sevmeyenler dikkat! Koltuğa ses sistemi ekleyen cihaz

Ofis ve oyuncu koltuklarıyla uyumlu olan Clio duyuruldu. Kulaklık takmayı sevmeyenlere odaklanan bu cihaz THX Spatial Audio’yu desteklediği gibi 14 saate kadar pil ömrü sunuyor.

Türkiye’nin sosyal medya tablosu: O uygulama 58.4 milyon kişi ile zirvede

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’deki internet ve sosyal medya kullanımına dair çarpıcı verileri paylaştı. “Dijital 2025 Türkiye Raporu”na dayandırdığı açıklamasında, sosyal medya kullanıcı sayısının 58,5 milyona yükseldiğini belirtti.

Kayıp tektonik levha yeniden ortaya çıkıyor…

Utrecht Üniversitesi’nden jeologlar, on yılı aşkın süredir varlığı öngörülen “Pontus Plakası” adı verilen dev tektonik levhayı, manto tabakasındaki sıcaklık anomalileri ve geniş saha verilerini birleştirerek dijital ortamda yeniden ayağa kaldırdı.

140 milyon yılda sadece 1 saniye sapan ‘atom saati’ geliştirildi

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), şimdiye kadar geliştirilen en hassas atom saatlerinden birini tanıttı. Yeni saat, zamanı ölçmede referans alınacak düzeyde doğruluk sağlıyor.

Netflix yeni televizyon deneyimini tanıttı

Netflix, gelecek haftalarda üyeleriyle buluşturacağı ve tasarımının yanı sıra geliştirilmiş öneri ve arama sistemleriyle dikkati çeken yeni televizyon deneyimini duyurdu.